barn udvikler sigDit barn udvikler sig med hastige skridt. Baby smiler flittigt, den første pludren har meldt sig, og jeres kommunikation med hinanden udvikler sig mere og mere. Nu er den lille nået så langt i udviklingen, at den selv kan få fat i sit legetøj, den kan rulle på gulvet og vende sig …og senere begynder den også at kunne sidde helt selv. Men hvad er de forskellige stadier udtryk for – og hvad foregår der inde i babys hoved?

Haps! Nu har jeg fat om legetøjet

Efter cirka tre til fire måneder er motorikken så veludviklet for dit barn, at det typisk kan begynde at gribe om legetøjet selv. Evnen til at tage fat om en ting indtræffer, når øjen-hånd-koordinationen så småt er udviklet. Hermed bliver det muligt for dit barn mere præcist at tage fat om en ting eller pege derpå i stedet for blot at brage hen imod det. Til at starte med kræver det ekstra anstrengelse for den lille, men med tiden bliver det nemmere og nemmere og bevægelserne mere præcise. Løbende udvikler muskulaturen i hånden sig også, så det bliver muligt at få fat om forskellige genstande.

Hvad tænker din baby om de nye muligheder?

Dit kære barn vil sandsynligvis opleve, at det er rigtig spændende nu at kunne få fat om ting og udforske dem nærmere. Han har længe kunnet ligger og kigge på ranglen, bogen eller bilen. Og nu kan han rent faktisk selv tage fat om den og mærke, hvad det er for en størrelse. Dog er det ikke altid, at evnen til at tage fat om ting også betyder, at baby har lært at slippe igen. Det er endnu en øvelse, som der må arbejdes videre med. For at stimulere den motoriske udvikling, er det en rigtig god idé at placere din baby på et helt almindeligt aktivitetstæppe. Her kan du tage legetøjet med hen, så den lille kan øve sig i at gribe fat om det og nysgerrigt undersøge det. Desuden kan du vinke og dernæst røre ved babys små håndflade og på den måde tilskynde, at baby bliver bevidst om sine egne håndflader og hænder.

Nu kan han også rulle og vende sig!

De små størrelser lærer som regel først at vende sig fra mave til ryg og først senere forstår de, hvordan man ruller fra ryg til mave. Første del lærer de, når de er omkring fire måneder gamle, og den sidste del, når de er omtrent seks måneder gamle.

Hvad vidner øvelsen om?

Evnen til at kunne rulle rundt fra den ene eller den anden side vidner om, at dit barn nu har fået bedre styr på hovedet, og at mave- og rygmusklerne er kommet mere under kontrol. Samtidig har den lille gavtyvs nysgerrighed vokset sig større og større, og viljen til at komme af sted og udforske ting får sin barn til at prøve kræfter med sin krops formåen. Når først den kan vende sig, er udviklingen mod kravlestadiet allerede sat i gang.

Hvad tænker baby om det?

Det kan virke mærkeligt pludseligt at kunne vælte omkring, og derfor kan baby også se en smule forskrækket ud, første gang det lykkes. Men den opdager hurtigt, at bevægelsen faktisk kan bruges til noget – til et komme fremad. Hermed åbner der sig en verden af muligheder, hvor nysgerrigheden i højere grad kan råde og ting kan udforskes. Brug derfor tid med dit barn, hvor i triller rundt på gulvet. Placer noget sjovt legetøj et sted, hvor dit barn er nødt til at skulle rulle rundt for at få fat i det. Husk at det skal ske på et forholdsvis hårdt underlag. Gør i det i sofaen, er det svært for din baby at manøvre rundt, fordi underlaget af for blødt.