boern og motorikDen motoriske udvikling hos børn kan variere i tempo, men én ting er sikkert: De forskellige faser som hører til udviklingen af motorik skal alle børn igennem. Alle mennesker har tre primære sanser, som kaldes taktilsansen, vestibulærsansen og kinæstesisansen, og netop de sanser er grundlaget for den videre udvikling hos et barn.

Grundlaget for et barns motorik

Taktilsansen, vestibulærsansen og kinæstesisansen er selve grundstammen til et barns motoriske evner. Hvis disse sanser ikke bliver udviklet, har det direkte indflydelse på barnets motorik. Dog er det forskelligt fra barn til barn, i hvilket tempo motorikken bliver udviklet, men alle børn skal igennem de samme milepæle.

Vigtige milepæle

De vigtigste milepæle, når det handler om motorisk udvikling er følgende: At løfte hovedet, at trille, krybe, sidde, kravle, rejse sig, stå og gå. Hvis barnet springer et trin over, vil der være bevægelser, som ikke bliver stimuleret og automatiseret. Det er derfor ganske vigtigt, at alle børn når igennem alle trin. Et godt eksempel er den såkaldte krydsbevægelse, som barnet udøver, når det kravler rundt. Denne bevægelse bruges til at komme fremad – en bevægelse som er afgørende hele livet.

Leg og læring afhænger af grundmotorik

Først når grundstadierne i form af milepælene er på plads, så kan barnet begynde at lære forskellige andre færdigheder. Det inkluderer eksempelvis at løbe, cykle og tegne. Viser det sig, at dit barn ikke kan eller vil eksperimentere med disse færdigheder, gælder det om at træde et skridt tilbage og se på grundmotorikken igen. For hvis dit barn ikke har styr på sin krop, kan det ende med, at barnet bliver indadvendt og ikke ønsker at deltage i lege.

Desuden kan klodsethed og ufølsomhed være konesekvenser af manglende motorisk udvikling. Det kan gøre det svært for barnet at indgå i fællesskaber, og senere kan det i skolen blive svært at lære. Problemerne med indlæring kan med andre ord være forårsaget af, at barnet bruger al sin energi på eksempelvis at holde sig oprejst på stolen. Sørg derfor for, at dit barn bliver motorisk stimuleret i det rigtige tempo, og at I ikke går for hurtigt frem.

Hvis du føler dig utryg på dit barns udvikling, så er det ikke en dum ide at kigge forbi en fysioterapeut.

Prøv prøv prøv…

Nogle børn har lettere ved at blive dus med sin krop, og mulighederne den giver. Andre skal have længere tid og har brug for at prøve igen og igen. Det er her vigtigt med tålmodige forældre, så børnene bliver stimuleret i det rette tempo og eksempelvis ikke bliver sat op for hurtigt. Børn har brug for at blive dus med de forskellige trin i deres eget tempo fri fra forældrenes ivrighed efter at lære dem det næste og det næste og det næste… Faktisk starter barnets motoriske udvikling allerede under graviditeten. Mens du er gravid bliver din baby nemlig stimuleret, mens du bevæger dig.

Og når barnet så kommer ud, kan du fortsætte med at tumle, røre og vugge dit barn. En af de måder, hvorpå dit barn kan lære om bevægelse og balance på en rigtig god måde er ved brug af slynger og bæreseler. Her får dit barn en fornemmelse af den voksnes balance, som lagres i dens lille krop. Derudover er de velkendte legetæpper samt Bobles rigtig fine til at tumle på – netop på gulvet, hvor der er god plads. Dog kræver det – som altid – en vis nænsomhed, idet det foregår på et mindre blødt underlag.