barn til at soveHvornår har mit barn allermest brug for søvn? Og hvorfor sover baby ikke særlig tungt? Det er nogle af de spørgsmål, som nybagte mødre ofte stiller sig selv. Læs med her og bliv klogere på din babys søvnbehov.

Min baby vågner alt for let

Baby er netop lagt i seng, og det er tid til en voksenstund i sofaen med en kop kaffe. Men du når knap at få dig sat, inden gråden fra liften melder sig. Hvorfor! Dit barns hurtige opvågnen skyldes, at små børn sover REM-søvn en stor del af tiden. REM-søvn kan betegnes som en mere ’aktiv’ eller urolig søvn, hvor åndedrættet er hurtigt, og hvor du kan se, at dit barn laver forskellige ansigtsudtryk. REM-søvnen giver sig ofte også til udtryk ved, at øjnene på dit barn bevæger sig let, mens det sover. Men selvom dit barn vågner let i perioder, er det ikke ensbetydende med, at det er færdig med at sove.

Sådan får du dit barn til at sove, klik her ✓

Nogle gange er vi som forældre tilbøjelige til at tage vores børn op, så snart vi hører den mindste smule gråd fra dem. Men det er ikke altid hensigtsmæssigt. Ofte bringer det uro og mere gråd med sig, fordi barnet stadig er træt – selv mors trygge favn er ikke altid en trøst. Overvej derfor, hvor længe din baby egentlig har sovet, inden du tager den op. Kunne den lille have brug for mere søvn? Og bør du dermed hjælpe baby med at få sovet videre? Netop i den situation er en babyalarm uundværlig for forældrene, køb bedste babyalarm her.

ar du anskaffet dig en god babyalarm, kan du bedre slappe af inde i sofaen eller ordne vasketøjet med god samvittighed, velvidende at alarmen sladrer, hvis dit barn er vågnet og har brug for dig. Men her gælder det også om som forælder at bruge sin intuition. Fornemmer du, at dit barn har brug for mere søvn, så forsøg at vugge, kærtegne og nusse den lille i søvn igen. Anskaf jer en lækker sovepose eller lift, hvor baby kan sove trygt og godt. På den måde er det også nemt at flytte den lille fra et rum til et andet uden det store postyr.

Hvor meget søvn har min nyfødte brug for?

En hel del! De første tre måneder af din babys liv, sover den lille 16 til 18 timer i døgnet. Det kan måske være frustrerende, at dit lille vidunder vågner igen og igen og kun sover få timer af gangen. Men det er et ganske normalt søvnmønster for en nyfødt. Spædbørns søvn er nemlig styret af deres behov for mad, så når den nyfødte vågner, er det på grund af sult. Søvnrytme eller fornemmelse for dag og nat ejer dit barn ikke endnu.

Det kommer langsomt, og helt frem til seksmånedersalderen sover dit barn gennemsnitligt 14 til 15 timer i døgnet. For nogle kan det alligevel føles som om, barnet sover ganske få timer – ganske enkelt fordi søvnen er så spredt hen over døgnet. Børn er meget forskellige, når det kommer til søvn. Og hvis dit barn trives fint med at sove mindre, er det formentlig helt fint. Men hvis den lille konstant græder og ikke vil falde til ro og få søvn, så er det en god idé at tale med en sundhedsplejerske om det.

Det kan være rigtig hårdt som nybagt forælder pludselig at få vendt op og ned på sin søvnrytme. Men forsøg så godt du kan at følge dit spædbarns søvnmønster. Hvil dig, når den lille sover. For manges vedkommende kan der nemlig godt gå nogle måneder, før det er muligt få sammenhængende søvn igen.