Børnevenlig mad

”Børn i vore dage er så kræsne!” Den har du sikkert hørt fra en eller flere fra en ældre generation. Men egentlig handler det ikke om at være kræsen, det handler om børnevenlig mad. Børns smagsløg er meget mere sarte end voksnes, som har prøvet at smage f.eks. oliven mange gange og har vænnet sig til smagen – det har barnet ikke endnu. Så undgå skænderier, læs med her!

Børn er af natur nysgerrige, men også skeptiske. Så hvis du bare en eller to gange har sagt, ”det kan du godt lide, det smager ligesom kødsovs bare med …” og det ikke var sandt, så skal du ikke forvente, at dit barn har tænkt sig at smage på den stegte lever uden kamp. Og kampe skal man vælge med omhu, og de er bestemt ikke gavnlige for stemningen ved middagsbordet.

Drop skælduden, sæt hellere børnevenlig mad på bordet, og bevar den gode stemning. Men hvad er det?

Børns livretter

Du ved sikkert godt, hvilke favoritter dit barn har. Og er der kun et par retter eller tre, kan I jo ikke leve af det hele måneden.

Når du skal implementere nye retter, så lav noget der måske minder lidt om det, dit barn kan lide. Og sørg altid for, at der er noget at vælge imellem. F.eks. ris eller brød. Tomater eller agurker. Og i den dur. Nye retter skal helst ikke være for krydrede eller aparte i smagen.

Alle tre retter er nogle, hvor der er gode muligheder for at variere tilbehøret, så der er flere ting at vælge imellem.

Børnevenlige opskrifter

Men børn kan ændre syn på mad, især hvis de får lov også at smage undervejs gennem tilberedningen. Så tag børnene med i køkkenet, når der er tid til det. Det tager altid længere tid at lave mad sammen med børn end alene.

Barnets alder er naturligvis afgørende for, hvad du kan sætte det til. Men et barn skal ikke være ret gammelt, før det kan røre rundt i farsen. Hælde mel op i en skål. Skylle tomaterne osv.

Det større barn kan hakke, snittet, skrælle – og ikke mindst smage (det skal det lille barn selvfølgelig også). Du skal ikke give dit barn den største og skarpeste kniv i skuffen, men heller ikke en gammel, sløv kniv. Giv det en kniv, der passer i størrelsen, og som skærer godt. En sløv kniv er sværere at håndtere og at skære med. Og det skal ikke være svært, det skal være sjovt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kast jer ikke ud souffléer og lignende, der er svært at få til at lykkes. Find nogle børnevenlige opskrifter, hvor der ikke er for mange ingredienser, men hvor der alligevel skal gøres noget, som barnet kan være med til.

Du kan også lade børnene være med til at smøre madpakker. På den måde kan du få flere smage kørt ind. Det er små portioner, og det kan mange gange være mere overskueligt end de store for et lille barn.

God fornøjelse!