Dejlige jule småkager

Juletid og småkager er to ting, der for mange mennesker hører sammen. Der er dog også mange og stærke traditioner forbundet med kagerne. Skal der én eller flere slags i kagedåserne, skal det være samme slags år efter år, eller kan man lide at afprøve nye varianter? Der er mange holdninger til og meninger om julebagværket, og intet er per definition mere rigtigt end andet. For der er ligeså mange traditioner forbundet med julebagningen, som der er familier, og det, der kan lyde sært for den ene, kan være en lige så stor selvfølge for den anden.

Historien om julesmåkagerne går langt tilbage, især hvad angår klejner og pebernødder. Disse kager hører nemlig til i tiden før, det blev almindeligt at have komfurer i de private hjem. Klejnerne kogte man i en gryde over det åbne ildsted, og pebernødderne, der var hårde som sten, blev bagt sammen med rugbrødene, når der alligevel var bagedag. I sidste halvdel af 1800-tallet fik de fleste komfurer med ovne, og man begyndte at bage alle de klassiske småkager, vi kender i dag.


Brunkagen:

Hører til de allerældste blandt julesmåkagerne. Brunkager bages af en dej lavet af hvedemel, sirup og sukker samt et væld af forskellige former for krydderier, bl.a. kanel, nelikke og allehånde. Der kan desuden tilsættes hakket sukat, appelsin- eller pomeransskal, ligesom nogle også kommer hakkede mandler i kagerne.

Læs en opskrift på brunkager her.


Vaniljekranse:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaniljekranse hørte før i tiden til blandt det absolut fineste bagværk, da kagerne indeholder dyre og fine ingredienser som vanilje, hakkede mandler og store mængder smør og sukker. Dejen køres traditionelt igennem en kødhakkemaskine, så kagerne bliver helt ensartede, men man kan også fylde dejen i en kraftig sprøjtepose og på denne måde forme den til de karakteristiske kranse.

Læs opskriften på vaniljekranse her.


Jødekager:

Opskriften på jødekager kommer fra jødiske bagere, som der tidligere var mange af i København. Disse bagerier var populære, og mon ikke de lækre småkager med kanelsukker blev så populære, at man, for at spare penge, fandt på at bage dem selv? Kagerne består af en simpel dej lavet på smør, hvedemel og sukker og formet til enkle, runde kager. De ubagte kager pensles med sammenpisket æg og drysses med kanelsukker og evt. hakkede mandler.

Læs en opskrift på jødekager her.


Finskbrød:

Er sandsynligvis en dansk opfindelse, selv om visse kilder hævder, at kagen stammer fra Sverige. Ret stor sandsynlighed er der i hvert fald for, at den ikke har sin oprindelse i Finland. Ligesom jødekagerne består finskbrød af en simpel mørdej lavet på basis af mel, smør og sukker. Kagerne rulles ud til lange stænger, der snittes i mindre stykker og drysses med perlesukker og hakkede mandler.


Fedtebrød:

Kaldes også for romsnitter. Forskellen på kagerne består i, at glasuren ovenpå kagerne smages til med enten rom eller citron. Opskriften stammer med ret stor sikkerhed fra Sønderjylland, hvor den i mange år har været én af mange slags kager på det traditionelle sønderjyske kaffebord. Dejen til fedtebrød og romsnitter minder utrolig meget om den til finskbrød. Førstnævnte bages blot uden ”topping” og glaseres efterfølgende med glasur.

Læs en opskrift på fedtebrød/romsnitter her.


Pebernødder:

I modsætning til tidligere tiders pebernødder lavet af rugbrødsdej tilsat honning og krydderier, laves vore dages pebernødder af en dej lavet af hvedemel, smør og sukker samt krydderier som kanel, ingefær og – ja, stødt, sort peber! Dejen rulles til små kugler på størrelse med en hasselnøddekerne, hvorefter de bages temmelig hårde.


Klejner:

Klejner er måske den af julesmåkagerne, der har bevaret mest af deres oprindelige smag og udseende. Dejen består af smør, hvedemel, sukker og fløde og krydres som regel med vanilje, citronskal og kardemomme. Derefter rulles dejen ud og skæres til klejner med en såkaldt klejnespore, hvorefter de formes og koges i enten palmin eller smagsneutral olie. 


Der er to forskellige opskrifter på klejner her og her.

 

Læs mere omkring julebagværk her. Derudover kan du læse alt omkring julens mad i den her artikel.

 

GastroFun.dk har mange flere julebagværksopskrifter her: