Hvis indeklimaet ikke er i orden, kan det give helbredsmæssige konsekvenser såsom allergi, hovedpine og dårlig nattesøvn.

 

Det betyder meget for vores velbefindende, at der er et ordentligt indeklima i vores bolig. Det er her, vi opholder os det meste af tiden, men hovedpine, kløende øjne eller løbende næser kan hurtigt spolere glæden ved at være hjemme. Et sundt indeklima afhænger af flere faktorer: luftens fugtighed, renhed og ikke mindst temperatur. Støv, vanddamp, partikler fra stearinlys og mados kan bevirke et dårligt indeklima.

 

Luft ud – jævnligt

Det allerbedste, du kan gøre for at bevare et godt og sundt indeklima, er at lufte ud – gerne flere gange dagligt og gerne fem til ti minutter ad gangen. Det er ikke nok blot at åbne ét enkelt vindue; du skal skabe gennemtræk i boligen for at sikre, at alle partikler forsvinder fra hjemmet.

 

Gør rent

Udover at sørge for, at der er gennemtræk i boligen flere gange om dagen, er det også vigtigt at få gjort ordentlig rent med jævne mellemrum. Støv hober sig hurtigt op i boligen, og det kan nemt give kløende øjne og kildende næser.

 

Undgå fugt
Fugt er noget, der allerhelst skal undgås, da det kan lede til skimmelsvamp. Brug emhætte, når du laver mad, hold fugten inde på badeværelset ved at lukke døren, fjern kondens fra vinduerne og undgå at tørre tøj inden for.

 

Husk børneværelset
Børneværelserne er ofte et sted, hvor vi glemmer at lufte ordentligt ud, fordi vi vil undgå, at de små poder får træk eller kommer til at fryse. Faktum er dog, at der i børneværelset hurtigt samler sig støv fra legetøj, os fra køkkenet og partikler fra stuen. Sørg derfor for at flytte legen ind i stuen et par gange om dagen, så der kan luftes ud i børneværelset.

 

Kurser i indeklima
Det er ikke kun i den private bolig, at indeklimaet skal være sundt – det samme gælder på arbejdspladsen. Bygningsreglementet foreskriver, at indeklimaet i institutioner og på kontorer ikke må overskride 26 grader. Således sikrer professionelle, der er uddannet inden for branchen, eller som har taget et kursus i indeklima, at indeklimaet er, som det skal være.