De fleste børn elsker at gynge, allerede fra de er helt små. At installere en gynge i haven vil være kilden til mange timers sjov for dit barn i mange år. En gynge er ikke aldersbetinget, og kan bruges fra 0 år og fremover. Selv voksne kan tage en gyngetur, hvis man har den rette gynge.

At gynge har også en række positive effekter for barnet. Dette kan du læse mere om nedenfor.

 

Sjov og leg i haven med de mindste

Det kan godt være en udfordring at finde gode udendørs aktiviteter til de allermindste børn, der endnu ikke kan gå. Sætter man dem på jorden kan de blive kolde, eller de kommer forskellige uhensigtsmæssige ting i munden. Sætter man dem op i en barnevogn eller klapvogn, bliver de hurtigt utålmodige, og man bliver hurtigt træt af at bære dem rundt på armen. Derfor er en gynge rigtig god til de mindste, fordi de kan placeres her, og vil syntes, det er rigtig sjovt at blive skubbet frem og tilbage. Du kan få forskellige babygynger, der er gode til de helt små. Fx kan du købe babygynger i træ eller plastik, ligesom du også finder sansegynger, hvor barnet også kan gynge liggende – find dem her. En gynge i haven vil ikke gå af mode, mens barnet vokser op. Du må løbende skifte gyngen ud til andet end en babygynge, men selv det større barn vil syntes, det er sjovt at gynge, og vil blive ved med at vende tilbage til denne aktivitet, når de leger ude.

Har du ikke pladsen eller haven til en gynge, så anbefaler vi at du tager fat i en ejendomsmægler eller går på nettet og undersøger markedet.

 

At gynge er godt for både motorik og balanceevne

Børn er ofte meget aktive og sprælske. Indimellem kan det være til irritation for de vokse, at de ikke kan sidde stille. Der er dog en grund til, at børn skal tumle, lege, slå kolbøtter, svinge rundt m.m. De udvikler nemlig deres balanceevne under disse aktiviteter. De fleste børn gør disse ting helt af sig selv i hverdagen, mens andre skal hjælpes lidt på vej. Der er også børn, der ikke har så god en motorik, og skal træne denne. Dette er en gynge optimal til. At gynge træner nemlig både motorik og balanceevne. Man kan træne stabilitet hos barnet, allerede fra det er lille, ved at lade det stå op på gyngen, mens man holder det, senere kan barnet selv stå op og gynge. Barnet lærer herved at koordinere sine bevægelser, og samtidig stimuleres balanceevnen.

At gynge er også godt for kropsfornemmelsen hos barnet. Denne styrkes ved at lade barnet gynge højt, gynge langsomt, snurre rundt, ligge på maven m.m. Disse gynge-lege kan både udføres på en sansegynge og almindelig gynge.

 

Placér din gynge optimalt i haven

Det er væsentligt at få placeret jeres gynge optimalt i haven. Man kan vælge at hænge gyngen op i et træ, eller man kan få lavet et decideret gyngestativ. Lige meget hvad man vælger, er det vigtigt, at der er god plads til at svinge gyngen frem og tilbage. Ligeledes er det godt at tænke placering af gyngen, således at barnet midt på dagen ikke får solen i øjnene når der gynges.