barnet-spiser-ikkeDe fleste forbinder middagsmåltidet med hygge og dejligt samvær omkring bordet. Men det er langt fra situationen i mange hjem. Ofte vil barnet ikke spise, og tiden omkring middagsbordet kommer i stedet til at dreje sig om at lokke bare en smule mad ned i den lille mave.

De fleste mødre koger mos, grød og grønsagspure dag efter dag i håb om, at deres barn vil lade maden glide ned. Andre har efterhånden helt droppet de sunde principper og serverer i stedet fritter foran fjerneren. Hvis bare lille pus dog vil tage et par bidder.

Hvis du kan genkende situationen, så er du ikke den eneste.  Alle forældre ønsker at se deres barn spise, og selvfølgelig er det forbundet med bekymring, hvis det ikke lader sig gøre. Bekymringerne kan være mange og rådene synes få, hvis junior ryster på hovedet hver gang, der kommer næring på bordet – og i stedet kun vil spise fritter eller kiks. For kommer han nu til at mangle vitaminer og mineraler? Og får jeg ham overhovedet lært at indtage andet end usundt pap-mad?

Middagsmaden går i hårdknude

Det er for mange familier trættende og ærgerligt, når det der skulle have været et hyggeligt måltid går i hårdknude, og situationen virker umulig at løse. Men det er ikke umuligt at få løst madproblemerne. Dog kræver det en stor portion tålmodighed og en forventning om, at det ikke løser dig lige med det samme. Dit barn skal langsomt vende sig til dine nye tiltag og finde tryghed omkring måltiderne.

Gode råd

Først og fremmest gælder det om at være tålmodig i processen med at få barnet til at spise. Det kan variere meget, hvor hurtige børn er til at forstå, hvad meningen er med mad.

Forsøg derudover at finde balancen for, hvornår det er bedst at præsentere måltidet for dit barn. Venter du til barnet er skrubsulten, skaber det ekstra utålmodighed og frustration fra barnets side, og det komplicere processen yderligere. Server derfor maden, når barnet blot er en smule sulten. Det kan være en svær balancegang, men prøv dig frem.

Hav derudover tillid til, at dit barn godt ved, hvornår mætheden er indtruffet. Selvom det er et lille menneske, kan det sagtens mærke, hvornår maven har fået det, den har brug for.

For at skabe tryghed omkring maden, er det en god idé at inddrage barnet i madlavningen. Således får dit barn mulighed for at opdage, hvad der rent faktisk er i maden og på den måde øge appetitten og nysgerrigheden omkring maden. Desuden skaber I sammen en god stemning i køkkenet, når køkkenremedierne er fundet frem og fingrene er klistret ind i bolledej. Endelig bør du lade den lille bruge alle sine sanser, når maden skal indtages. Det sviner, men hvis dit barn får lov til at lege med maden og dermed bruge både føle-, lugte-, syns- og smagesansen, så finder det større tryghed ved maden, og dermed kan lysten til at spise øges.

Slå koldt vand i blodet

barn-ikke-spiseMange forældre bekymrer sig ganske meget over deres barns manglende appetit. Der er ganske vist børn, som ikke vil spise, fordi de er syge eller har haft ubehagelige oplevelser med medicin og sondemad, men oi mange tilfælde er det ikke fordi, der er noget galt med dit barn. Snarere skyldes det ofte en form for magtkamp mellem barn og forælder, fordi forælderen kan komme til at presse barnet til at spise i bekymring over det manglende madindtag. Her er overgangen fra mælk til mos et tidspunkt, hvor man nemt kan komme skævt ind på hinanden og hvor tålmodighed er særlig vigtig.

For meget opmærksomhed på maden

Det kan give anledning til mange frustrationer, når Lukas kværner den ene rugbrødsmad efter den anden, og Annas tallerken er ryddet efter frokosten, imens dit barn fortsat undgår at komme noget i skrutten. Måske lykkes det endda andre voksne at få dit barn til at spise, mens det altid ender med ballade, når det er dig, der fører an. Det er ikke bare frustrerende – det kan til tider også virke uforståeligt og tarveligt. Men jo mere du kæmper kampen, desto mere afholdende kan dit barn blive. Mad kan simpelthen få for meget fokus, hvis det hele kommer til at handle om at få bare et par bidder til at glide ned. Det lægger ekstra pres på barnet og kan give den helt modsatte reaktion, end du ønskede. Børn er nemlig ikke dumme – de bliver hurtigt klar over, at de kan få mor og far til hvad som helst, hvis de nægter at spise.

Skab et nyt udgangspunkt

Hvis næste måltid bliver ved med at være en byrde, og du nærmest gruer for den ballade, det fører med sig, så kan det være en mulighed at starte helt forfra. Forsøg at vaske tavlen ren og slette dine forestillinger om, hvad den lille kan lide og ikke kan lide. Tænk også over selv at reagere anderledes, når I sidder sammen omkring måltidet. Ved at starte forfra kan du fjerne presset fra den lille og arbejde på, at det skal blive rart at sidde sammen omkring bordet igen. En hyggelig tid omkring bordet kan betyde rigtig meget for familien og blive et skønt samlingspunkt efter en travl dag.