putterutineFor mange familie ligger puttetiden og venter som en tikkende bombe om aftenen. Et dagligt gøremål, som skal overstås med så lidt gråd som muligt. Få her de bedste råd til, hvordan du og din familie finder jeres egen putterutine og gør afslutningen på dagen til hyggeligt samvær.

Puttetiden kan for mange familier være lig med gråd og utilfredshed fra børnenes side. Enten er de blevet for trætte og dermed hysteriske. Eller også er de lysvågne og fuld med krudt i rumpetten.  Det gør det svært som forælder at vurdere, hvornår og hvordan det er bedst at putte sit barn. Men læs med her og få gode råd til dagligdagens putteritual.

Rund spisningen af

Det kan være en god idé at adskille spisetid fra sovetid, så dit barn ikke forbinder spisningen med det at skulle sove. Sørg derfor for, at dit barn har fået bad, inden I kommer ind til dynerne, og undlad at din lille baby falder i søvn ved brystet, når du ammer om aftenen.

Sådan får du nemt dit barn til at sove, klik her

Når børn er cirka seks måneder gamle, har de generelt ikke fysiske behov for at få mad om natten længere. Når din barn er seks måneder gammelt, kan du dermed begynde at trappe ud af vanen med nattemåltider, hvis det er din opfattelse, at I er parate til det.

Ro på

Puttetiden forløber for det meste meget skønnere, hvis babys forældre har sænket tempoet og lagt dagens travlhed til side. Hvis der slukkes for fjernsynet, computeren og ringende mobiltelefoner er det lettere at skabe ro og have hyggeligt samvær med de små. Lad fokus for en stund være på aktiviteter med dit barn, så I får en god afslutning på dagen sammen. Sørg desuden for i god tid at trække ind i et andet rum, hvis I er i et større selskab, og puttetiden skal foregå der.

Hyggetid ved puslebordet

At få nattøj på behøver ikke være forbundet med stress og jag og et væld af gøremål, der absolut skal nås. Læg dit lille purk på puslebordet og tag dig tid til snak, pludren og en lille leg. Hvis dit barn er uroligt, kan du også prøve med en blid baby-massage eller et lunt bad – det kan få dit barn til at slappe af og give musklerne ro. Husk dog ikke at lade putteritualet være mere omfattende, end du realistisk set kan gennemføre det hver dag. Rutinen og vanerne er de vigtigste – gentag dem – så vil dit barn med tiden føle sig tryg og have nemmere ved at falde til ro.

Nattesøvn i egen seng

Sørg gerne for, at dit barn har sin egen seng at falde i søvn i. På den måde har barnet også mulighed for at finde tryghed ved at sove selv. Det er en god idé at indrette sovestedet som et lille hyggeligt hjørne, hvor dit barn kan falde til ro i bløde omgivelser. Sørg for, at der er en bamse og en sutteklud i sengen og brug en sengerand. Tingende skaber alt sammen ro og tryghed, idet din baby befinder sig godt i rare, velkendte rammer.