Fish and chips smager altid dejligt og det er faktisk ikke særligt svært at lave selv.

Fra man går starter op ved at tænde frituregryden til man sætter tænderne i en lækkert og sprødt stykke fisk går der kun 30 minutter.

Opskriften her prøver at beskrive hvad du skal gøre hvornår for at kunne lave retten så hurtigt.

Reklame: Retten egner sig godt som natmad. Hvis du ikke har lyst til selv at lave din egen natmad til f.eks. en nytårmenu, så tag et kig på Meyers nytårmsmenu ud af huset her.

Fish and chips

Forb. tid 25 min
Tilb. tid 5 min
Ret Hovedret
Køkken Engelsk
Antal 2 personer

Equipment

  • Frituregryde

Ingredienser
  

Fisk

  • 300 gram Torsk
  • Salt

Beignet dej

  • 150 gram Hvedemel
  • 1 spsk. Bagepulver
  • 1/2 tsk. Salt
  • 1 dl Danskvand
  • 1 dl Vodka (Smagsneutral alkohol)

Mayonnaise

  • 1 stk. Æggeblomme
  • 1/2 tsk. Sennep
  • 1/2 tsk. Hvidvinseddike
  • 1,5 dl Rapsolie cirka mængde
  • Citronsaft efter smag
  • Hvid peber efter smag
  • Salt efter smag

Sådan gør du
 

  • En af de vigtigste ting når man laver fish and chips er at bruge en varm olie på cirka 185 grader. Derfor start med at tænde for din frituregryde eller gryde med olie, så den når op i temperatur.
    Tag din fisk ud af posen og drys groft salt henover den på begge sider. Det er med til at trække væske ud af fisken og gør den mere saftig. Processen kaldes gourmetsaltning.
    Så er det med at få rørt din beignet-dej sammen. Det er den dej som fisken vendes i. Det kaldes også en øldej, men vi bruger danskvand og vodka i stedet for øl. Det smarte ved at bruge alkohol er at det fordamper så snart det rammer den varme olie i gryden og det er med til at gøre den ekstra luftig og sprød.
    Rør hvedemel, bagepulver og salt sammen og tilsæt så vodka og danskvand. Dejen skal piskes kraftigt og være uden klumper. Hvis den føles for tyk, så tilsæt blot en smule ekstra danskvand.
    Efter 15 minutter skylles fisken under den kolde vandhane, så saltet fjernes. Tør fisken godt af igen bagefter, gerne med et rent viskestykke. Lad den gerne stå i et par minutter og tørre.
    Rør din mayonnaise sammen: Placer en æggeblomme i bunden af et højt glas/skål og tilsæt sennep og hvidvinseddike. Pisk blommerne stive med en stavblender med piskeris på. Har du ikke stavblender, så brug en skål og et piskeris i stedet for. Når massen skummer, tilsæt så dråber af olien løbende, stadig under kraftig piskning. Massen tykner stille og roligt og bliv ved indtil du har en tyk mayonnaise. Smag den til med citronsaft, hvid peber og flagesalt.
    Placer dine torskefileter i beignetdejen og kom dem i frituregryden. Det er lettest at gøre med hænderne. Pas på med ikke at komme for mange i på en gang, da det sænker temperaturen på olien.
    De skal have 4-6 minutter, så dejen bliver sprød og fisken bliver tilberedt.
    Server retten med f.eks. pommes frites eller et godt stykke brød.

Noter

Keyword Friture