Juleaften står for døren, og i år er der måske kommet en lille ny baby i familien. Men hvordan håndterer man egentlig en juleaften med en baby? Vi har fået disse råd, når du skal holde den første juleaften med din lille baby.

Julen er hjerternes tid, men vi har det samtidig med at stresse over at kunne holde den perfekte juleaften. Bordet skal dækkes, maden skal laves og vi skal have det pæne tøj på.

Men vi skal passe på med at sætte julen op på en piedestal, da julen i småbørnsfamilier bør ses med børnenes øjne i stedet for de voksnes.

Det lille barn oplever verden med alle sine sanser – det ser, hører, mærker, dufter, smager og fornemmer… og julen kan være et bombardement af sansestimuli.” fortæller Helen Lyng Hansen til Startpakke.com.

Det er her du skal være med til at hjælpe dit lille barn til at få en god oplevelse af juleaften. For selvom dit lille barn ikke helt forstår, hvad julen er, så skulle det helst ende med at blive en god aften for alle.  Derfor er det også vigtigt at barnet kan spejle sig i sine rolige forældre som deres trygge base.

 

Sådan ungår du en overstimuleret baby

At fastholde hverdagens rytmer er den bedste hjælp til barnet, især på dage som juleaften, hvor barnet pludselig skal stå overfor helt nye stimuli.

Her uddyber Helen Lyng Hansen ”Det er en god idé, hvis man kan forsøge at lade barnets rytme følge det normale, så barnet har faste spisetider, faste tidspunkter for leg og aktivitet og faste sovetidspunkter. Jo mere ens barnets rytme er, jo mere overskud vil barnet ofte have – og hvis barnet får sovet, som det plejer, så vil det ofte have mere overskud til at opleve og kapere alle de stimuli, som følger med julens fester.”

 

Styr uden om farlige situationer med mad, konfekt og gaver

Julen er fyldt med en masse fristelser, men de er desværre ofte fyldt med kanel, rosiner og nødder. Tre ting som baby helst ikke skal spise i store mængder, da det kan være farligt. Så i stedet for at fylde baby med slik og andre usunde sager, kan det være en god ide at finde et alternativ til slikskålen.

Det kan være mandariner, appelsiner, melon eller anden frugt. Til de yngste børn er det vigtigt med bløde frugtbåde, som barnet kan sidde og sutte og gumle på, og her kan f.eks. appelsinbåde være en idé”, foreslår Helen Lyng.

I de fleste tilfælde er det forældrene der har størst glæde af at åbne gaverne til den lille og ikke barnet selv. Så pas på med at tvinge for mange gaver ned over hovedet på det lille barn, og lad i stedet barnet nyde at lege under opsyn med gavepapiret og bånd.

——-pressemeddelelse——-