Ghee er klaret smør, hvor kun den rene smørolie er tilbage, efter at smørrets indhold af mælkeprotein, laktose og vand er næsten helt fjernet.

I denne opskrift laves ghee’en af hjemmelavet smør, hvilket er smart, da dette smør ikke indeholder salt, der skal fjernes.

Ghee er fantastisk at stege i, da det kan tåle høje temperaturer uden at branke.

Ghee/klaret smør

Forb. tid 20 min
Tilb. tid 30 min

Ingredienser
  

  • 1 liter Piskefløde

Sådan gør du
 

Hjemmelavet smør

  • Kom fløden i røremaskinens skål og sæt maskinen til at piske fløden, til den bliver til smør. Det tager mellem 15 og 20 minutter.
    Alternativt kan du bruge en elpisker - det er ligeså effektivt, men kræver naturligvis at du holder piskeren manuelt under hele processen. 
    Kom massen i et rent klæde og læg det i en sigte. 
    Pres overskydende væske ud af smørret. 
    Det, der er tilbage i klædet, er smørret. Det kan tilsættes salt og bruges, som det er, eller du kan gå videre i opskriften og bruge smørret til ghee. 

Ghee

  • Skær smørret i tern og kom det i en gryde.
    Varm op ved middel varme, indtil smørret er smeltet.
    Skru ned for varmen og lad smørret småkoge i 8-10 min. Rør ikke rundt imens.
    Efter et par minutter vil der dannes et hvidt skum, der kan skummes af efterhånden.
    Efter cirka 15 minutter vil “smørret” (smørfedtet) vil være gyldent og have et lag af hvide “skorper” på overfladen. Nu er smørret klaret.
    Hæld forsigtigt smørfedtet over i en anden beholder, uden at bundfald og overfladerester kommer med. Eller: Lad smørret køle af, så fedtet stiver og kan fjernes fra den flydende valle (vand og proteiner).
    Hæld din ghee i et glas og opbevar den i køleskabet.