Hjemmelavet guacamole

Guacamole er på trods af sin fjerne oprindelse blevet en grundpille i det danske køkken. Der er mange, som laver guacamole til sine tacos, tortillas eller som dip til chips til en hyggelig lørdag aften foran fjernsynet.

 

Retten, som kommer fra Latinamerika, er i sin enkelthed en mos af avocado. Navnet kommer da også af en blanding af ordene for ”avocado” og ”salsa” på det lokale sprog Nahuatl. Og det er blandt andet enkeltheden bag guacamole som gør den så perfekt som tilbehør til middagsbordet eller til snacks. Man kan tilføje meget, så længe man respekterer avocadoens milde smag.

Vi har fået denne opskrift fra Romanovich.dk.

Hjemmelavet guacamole

Ret: Snack, Tilbehør
Køkken: Mexikansk
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 3 stk. Avocado
  • 3 stk. Tomater Små
  • 1 stk. Rødløg Lille
  • 1/2 stk. Limesaft
  • Salt Efter smag

Sådan gør du

  • 1. Start med at dele alle 3 avocadoer i halve. Fjern herefter stenene fra hver avocado. Efterfølgende piller du skrællen af avocadoerne. Du kan også tage avocadoen ud af skallen med en ske. Læg indholdet, altså avocadoens kød i en skål og mos det sammen. Anvend for eksempel en gaffel eller ske til dette.
    2. Hak herefter tomater såvel som rødløg fint. Det er bedre at hakke dem lidt for små end lidt for store, da det kan forstyrre konsistensen, hvis der er store klumper med tomat eller rødløg i din guacamole. Især løget er det vigtigt at hakke fint, da du får den bedste guacamole, hvis løgsmagen kommer fra små stykker, fint fordelt gennem hele blandingen. Når du har hakket tomat og løg, læg dem sammen med de moste avocadoer.
    3. Tag den halve lime, og pres saften ned i din blanding af avocado, tomat og løg. Det giver mere smag med frisk lime, hvorfor det er det, vi anbefaler at anvende til din guacamole. Mos herefter blandingen igennem, så saften fra din lime bliver trykket ind i blandingen, og sørg for at din guacamole får en fin konsistens.
    4. Smag blandingen til med salt, og så er retten klar. Serveringsmulighederne er mange, men guacamole egner sig især til mexicanske retter.

Noter

Alternative versioner af guacamole

Vi har her forsøgt at lave den bedst mulige guacamole uden at tilføje mere, end det som behøves. Der er for eksempel ikke anvendt mejeriprodukter som creme fraiche i denne opskrift, hvorfor den er velegnet for laktoseintolerante og veganere. Ønsker man en lidt federe version, kan man selvsagt anvende creme fraiche.
 
Man kan ligeledes tilføje en lang række grønsager og krydderier, hvis man skulle ønske at gøre dette. En del foretrækker eksempelvis at have frisk hvidløg i sin guacamole, mens andre godt kan lide at tilføje koriander til blandingen. Det er der naturligvis ikke noget galt i, det er blot en smags sag som ikke ødelægger retten, men som ikke er nødvendige for at lave en god guacamole.