personlighedstypeOverordnet set findes der tre personlighedstyper, som dit barn i større eller mindre grad hører under. Det kan måske virke unuanceret at putte børnene i kasser og kategorisere, hvordan de er. Men der er absolut forskel på børn, og det kan allerede begynde at ses i to-måneders-alderen. Dit barn hører ikke nødvendigvis kun til i én kategori. Det kan sagtens være, at den lille er en blanding af flere typer, men typisk er der personlighedstræk som gør, at én kategorisering er mere primær end en anden.

Type 1: Fart på!

Der er krudt i numsen på din baby. Den lille er motorisk aktiv, og der skal ske noget hele tiden. Utålmodighed kommer ofte til syne, og nysgerrighed driver babyen til konstant at ville undersøge og udforske sin egen motorik. Alle kroppens lemmer er flittigt i bevægelse, og der melder sig hurtigt en utilfreds tone, hvis babyen ikke kan nå sit legetøj, eller føler sig begrænset i sine motoriske udfoldelser.

Hvordan stimulerer jeg krudtuglen?

Det er en god idé at være fysisk sammen med dit aktive barn og hjælpe til med at stimulere de motoriske evner. Tag en dans rundt i stuen med dit barn, tuml rundt i sengen eller på sofaen, giv en svingtur og opmuntr i det hele taget til fysiske udfoldelser. Husk desuden at hjælpe dit barn til at få ro på igen. Giv jer tid til at få pulsen ned og få ro i sindet ved at nusse, massere og være nærværende.

Type 2: Tilbageholdende

Er dit barn ikke lige så nysgerrig og udfarende som de andre, så har det formodentlig nogle karakteristika, der gør det til en mere tilbageholdende person. Forandringer, nye lyde og fremmede mennesker kan gøre barnet ængsteligt og tryghedssøgende. Og selvom alle børn i bestemte perioder er særligt tryghedssøgende, er tendensen mere generel hos denne type barn. Har dit barn en følsom og tilbageholdende personlighed, og har det brug for at se tingene an, så kan verden til tider virke overvældende for det lille menneske.

Hvordan stimulerer jeg den forsigtige?

Hjælp dit barn til at udforske og være nysgerrig. Vær en tryghed for barnet, men hjælp også barnet til at opdage, at der ikke er noget at være bange for. Sørg for at lave fysiske udfoldelser med den lille. Det gør ikke noget, at det bliver lidt vildt, når I tumler. Men hold øje med dets reaktioner og vær opmærksom på, om barnet udtrykker, at det er ubehageligt. Husk at respektere, hvis din baby har nået sin grænse og ikke er klar til det, du forsøger at lære det. Og husk desuden at dosere dagligdagens aktiviteter, så det passer til den lilles forsigtige temperament.

Type 3: Observerende

Oplever du, at dit barn er afventende og ’nemmere’ end andre børn, så kan det måske skyldes, at den lille hører til den mere observerende personlighedstype. Barnet kan som regel godt lide at se tingene lidt an, inden det kaster sig ud i noget. Siger dine veninder ofte, at du har et nemt barn, og oplever du, at den lille ligger tilpas på tæppet og stille kigger på verden omkring sig, så har du formodentlig en observerende baby, der kan lide at holde øje og er opmærksom på verden. Dit barn forholder sig ofte i ro og er for det meste afventende, inden det giver respons.

Hvordan stimulerer jeg den observerende?

Når dit barn er optaget af noget bestemt legetøj, kan du stimulere legen og dens nysgerrighed ved at vende og dreje tingene og sammen med barnet opdage nye måder, det kan bruges på. Forsøg at lukke op for verden og præsentere barnet for nye muligheder og sider af ting. Det kan være bolden, som kan leges med på nye måder, og det kan være andet legetøj, som pludselig får en ny funktion, hvis det vendes på hovedet eller lignende.