kedelige tingFå tøj og sko på – skifte ble – og børste tænder. Der er mange aktiviteter i løbet af dagen, som børn ikke er særligt begejstrede for, og som kan være svære at overtale dem til at fuldføre. Vi ser i denne artikel på, hvordan gøremålene mere gelinde kan føres ud i livet, så de er nemmere at overskue for såvel børn som forældre.

Der er mange måder, forældre kan komme af sted med at ødelægge den dårlige stemning på. Nogen gange kan samværet mellem børn og voksne være sjovt og hyggeligt, og når det så sættes på pause, fordi noget vigtigt – men kedeligt – skal gøres, så forsvinder smilene, og mundvigene hænger pludselig nedad. Men læs med her og få gode råd til, hvordan du overtaler junior til at tage støvlerne på eller sidde stille, når der skal børstes tænder.

En party-killer uden lige

Mange forældre kan i den grad føle sig som en kedelige gamle elefanter, når de træder ind i daginstitutionen, og børnene netop er i gang med dagens sjoveste leg. Eftermiddagen er så småt ved at overgå til aftentid, og det er på høje tid at komme hjem. Men junior er uenig! Og hvordan får du ham så med alligevel?

Først og fremmest kan det være gavnligt at huske på, at dit barns negative reaktion kan skyldes flere ting: Din barn kan have arvet selvsamme ukuelige viljestyrke, som du har. Det kan være, du har kommunikeret dit forslag – eller din befaling – på en uhensigtsmæssig måde. Men det kan også være, at du faktisk selv har det skidt med det aktuelle gøremål, og at barnet kan mærke det på dig.

Vælg dine kampe

Modvillige børn, som ganske enkelt ikke har tænkt sig at lystre mors idéer, kan være ganske svære at tale til fornuft. Gør derfor op med dig selv, om diskussionen eller skænderiet er værd at tage, og om din idé er fair for dit barn. Forlanger du noget af dit barn, som du egentlig ikke selv synes om, og er dine egne kropssignaler anstrengte og uhensigtsmæssige i situationen?

Medfølelse for barnet

Når du eksempelvis har bestemt dig for, at dit barn skal have sokkerne på, så det ikke kommer til at fryse om fusserne og bliver forkølet, er det vigtigt, at du lægger tvivl og ubeslutsomhed fra dig. Hvis du viser dit barn, at du godt kan forstå, det er besværligt at skulle have det ene lag tøj efter det andet på, bliver den lille blot mere forvirret. Han oplever ikke harmoni mellem dine ord og dine handlinger.

I stedet er det vigtigt at have omsorg for barnet i situationen og være klar over, at det er ubehageligt for den lille. Måske er der lige behov for at tælle til ti og få ro på, inden sokkerne og resten af overtøjet kommer på. Men vis at du er løsningsorienteret og vær indstillet på at holde en let og positiv tone. Det er her vigtigere, at du giver dit barn plads til gråd og utilfredshed, end at du gang på gang lader barnet få sin vilje. Som forældre skal du hellere kunne rumme barnet uden nødvendigvis at ville lave om på dets humør.