barn-staa-paa-egne-benHar du svært ved at gennemskue, hvordan du på sigt lærer dit barn at stå på egne ben? Har du en tendens til at tage over i situationer, hvor dit barn bliver usikker eller ikke gider fuldføre et gøremål? Forældre ejer en ukuelig kærlighed til deres børn, som børnene også har stærkt brug for i rigelige mængder. Men kærligheden skulle nødig blive en undskyldning for en ekstrem beskyttertrang, som med tiden afskærer dit barn for den virkelige verden. Læs med her og få et par gode råd til, hvordan du lærer at give lidt mere slip…

Mens vores børn er helt små, er de ganske afhængige af os. Men med tiden kan de klare flere og flere ting selv, og her er det vigtigt, at vi stimulerer dem. Det er især i denne fase, at vi skal turde give slip. Men i stedet sker der ofte det stikmodsatte; nemlig at vi tager over for vores børn for at undgå, at de skal slå sig på livet – både psykisk og fysisk.

En stærk vilje

Når et barn kæmper for at få sin vilje, er det ofte et karaktertræk, vi i Danmark forbinder med noget negativt. En stædighed folk bliver trætte af, og ofte snarere anser som et minus end et plus. Ofte tror vi, det er et karaktertræk, vi skal vende dem af med for at det skal gå dem godt. Men når vi genkender trækket hos voksne, oversætter vi det ofte til det at være målbevidst – og så er det pludselig en styrke og noget, der får os frem i livet.

Når vores børn viser tegn på vilje, stædighed og vedholdenhed kvitterer vi ofte med et ”nej”. Det bliver en vane med det ønske at sætte grænser for barnet. Men af og til glemmer vi måske at stoppe op og reelt lytte til, hvad det er vores barn siger. Og herefter tage stilling til, hvad det egentlig er, det ønsker. For kan det ikke være både helt okay og rimeligt, det barnet ønsker?

Så i stedet for at bruge barnets vilje som en drivkraft til selvstændighed, ender vi forældre ofte med at gå i den modsatte grøft og tage over på barnets vegne. Hermed opmuntrer vi ikke vores barn til at kunne selv, og giver det ikke oplevelsen af, at vilje i et vist omfang er en positiv egenskab.

Vi holder øje med, at vores barn ikke fryser, når det leger. Vi sørger for, at både æblet og rugbrødsmaden bliver spist i madpakken. Vi holder øje med, at junior ikke klatrer for højt på i træet. Vi bukker under, når gråden melder sig og orker ikke konflikter efter en lang dag på arbejde. Alt sammen gør vi med gode intentioner, men resultatet bliver nogle gange knap så godt.

Det er vigtigt at vi finder et passende omfang for vores beskyttertrang, således det på egen hånd lærer af livet og drager sine egne erfaringer. Får dit barn i stedet oplevelsen af, at det ikke kan klare sig uden dig, vil du også se en dominerende hjælpeløshed og magtesløshed, når selv de mindste udfordringer melder sig.

Giv slip

Har du et barn, som har svært ved fremmede mennesker og som jævnligt bliver ked af det, når I skal tage afsked i daginstitutionen, så er det særligt vigtigt, at du ikke pakker dit barn ind i vat. Heldigvis er det aldrig for sent at forsøge på at give en smule slip. Start i det små, så du på den måde vender både dig selv og barnet til det. Desuden skal et barn, der er vant til at blive beskyttet, ikke pludselig kastes på dybt vand. I stedet er det vigtigt, at den lille gradvist vender sig til at gøre sine egne erfaringer og prøve ting af.

Så åben op og giv plads til det. Det kan du eksempelvis gøre ved at prøve at stole på, at dit barn i skolealderen selv kan mærke både sult, kulde og varme. Hermed får din søn en chance for selv at mærke, at det eksempelvis er for koldt uden for, til at gå ud uden jakke på. Hermed hjælper du ham på vej med helt fundamentale færdigheder, som det eksempelvis er at kunne vurdere, hvornår det er nødvendigt at have jakke på. Hermed får i startet på et lille hjørne i det puslespil, det er at lære dit barn den virkelige verden at kende.