barnvogn-solRigtig mange forældre er ikke klar over, at det kan koste deres barn livet at lukke åbningen på barnevognen med f.eks. en stofble på varme sommerdage. Bliver åbningen i barnevognen lukket til, forvandles den til en bageovn, hvor iltcirkulationen bliver ringere og ringere. Konsekvensen er, at barnet bliver sløvt og apatisk med stor risiko for at dehydrere, når det ligger i varmen og samtidig mangler ilt.

Det lumske er, at forældrene ikke når at ane uråd, hvis barnet ligger og har det dårligt. Barnet vil typisk ligge meget stille og uden gråd, som om det sover trygt og godt.

Både børn og voksne bør sove ved en temperatur på mellem 16 og 20 grader. Denne temperatur overgås længst af temperaturen i en lukket barnevogn, der bliver sat i skyggen ved middagstid på en 25 grader varm sommerdag. En test har vist, at på bare 15 minutter når temperaturen i barnevognen op på 33 grader!

Beskyt barnet mod solen, se her ✓

Udover en stofble blev temperaturen også målt ved brug af andre almindelige typer afskærmninger, som regnslag, myggenet og til sidst helt uden overlærred. Den højeste temperatur, på 34 grader, blev målt ved brug af regnslaget. Først da overlæderet blev taget af, og åbningen ikke var dækket til, kom temperaturen ned på 27 grader.

Ved kun at dække åbningen i barnevognen med et myggenet viste testen overraskende nok, at temperaturen nåede helt op på 32 grader. Selv om at man umiddelbart ville tro, at luften frit kan passere ud og ind gennem et myggenet, så er dette altså ikke tilfældet.

Endeligt viste testen, at temperaturen kun var en til to grader højere, hvis barnevognen blev placeret direkte i solen, og der er ikke forskel på temperaturen, om barnevognen er mørk eller lys. Det kan dog aldrig anbefales at sætte barnevognen direkte i solen, og vil man have en indikation af temperaturen i vognen, kan man lægge et køleskabstermometer under kalechen ved barnets hoved.

På meget varme dage anbefales, at man ikke bruger overlærredet og derudover slår kalechen ned. Stil barnevognen et sted, hvor der er læ eller sæt eventuelt en parasol op som ”læhegn”.

En god ide er altid at sørge for, at vinden er i ”ryggen” af barnevognen, hvad enten den står stille, eller man kører med den, for at undgå direkte træk ned på barnet. Vil man beskytte barnet mod solens farlige stråler, både når man kører rundt, samt når barnet ligger og sover, kan det anbefales at købe en solskærm eller parasol, se her.