Mad på 30 minutter – tips og tricks til en lettere hverdag

Kender du det? – Man har haft en lang og travl dag på arbejdet, og senere er der børn, der skal hentes og måske rengøring eller vasketøj, der skal klares. Når det kommer til aftensmaden, er hovedet tømt for inspiration, og man ender med én af de retter, man ved virker, men som man også har fået tusindvis af gange før. Det kan også være, man falder for fristelsen til at købe take away, selv om det er både dyrt og usundt. Alt dette vil vi gerne hjælpe dig med at undgå, og vi har derfor samlet 12 af vores nemme og hurtige retter, der ikke kræver meget tilberedningstid. Mad, som alle i familien vil elske, og som du kan sætte på bordet med god samvittighed.

 

Pasta Carbonara:

Retten kræver som minimum følgende ingredienser: pasta, kød (bacon eller skinke), æg og ost.

Den originale opskrift består i al sin enkelhed af spaghetti, bacon, æg, revet parmesan og sort peber. Retten egner sig dog også fortrinligt som basis, hvor du så tilføjer det, du har på lager. Det kan være lidt piskefløde, løg og hvidløg, som alle giver masser af smag. Du kan i stedet for bacon bruge serranoskinke eller pancetta, hvis det er, hvad du har på lager, ligesom du kan tilsætte forskellige former for grøntsager til retten.

GastroFun.dk har en hel artikel omkring carbonara fyldt med en masse opskrifter her

 

Tomatsuppe:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tomatsuppe kræver som minimum følgende ingredienser: et løg, et par fed hvidløg, tørret oregano, olie, flåede tomater, fond/bouillon, salt og peber samt lidt fløde.

Importerede, friske tomater smager ofte ikke af ret meget i vintermånederne. Derfor er tomaterne fra dåse faktisk et bedre valg, når de skal bruges i en suppe. De konserverede tomater er desuden både billige og nemme at have på lager, så køb endelig rigeligt.

Læs hele opskriften her.

 

Kartoffelporresuppe:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suppen kræver disse ingredienser: ½ kilo kartofler, to porrer, olie, fond/bouillon, fløde, salt og peber.

Skær kartofler i små tern og porrer i tynde skiver, så bliver de lynhurtigt møre. Brug gerne en hjemmelavet fond, når du koger suppen, ellers kan en god købefond også fint anvendes. Blend suppen med en stavblender direkte i gryden, da det sparer opvask, og tilsæt lidt fløde for en ekstra god smag.

GastroFun.dk har f.eks. en opskrift på retten her .

 

Pasta med kødsovs:

Retten kræver som minimum disse ingredienser: 400 gram hakket oksekød, olie, 1 lille dåse tomatpure, 1 dåse passata eller flåede/hakkede tomater, salt og peber samt pasta.

Kødsovs bliver allerbedst, når den koger i flere timer. Mindre kan dog også gøre det, og det er faktisk muligt at lave en velsmagende kødsovs på cirka 30 minutter. Tilsæt blot lidt bacon, når du svitser løgene, et par dl. vin, eddike og sukker, og din kødsovs vil smage af langt mere.

Læs f.eks. en opskrift hos GastroFun.dk her.

 

Pita-/tortillabrødspizza:

Kræver som minimum følgende ingredienser: pita- eller tortillasbrød, tomatsauce, revet ost samt en eller flere slags fyld.

En supernem og velsmagende ret til travle familier, der vil undgå madspild: færdigkøbte pitabrød flækkes og smøres med en købt tomatsauce eller passata. Herpå kommes forskellige former for fyld – gerne rester – og drysses med revet ost. Bag pizzaerne i ovnen ved 200 grader i 10-15 minutter, eller til osten er gylden.

Her har GastroFun.dk en opskrift på mini pizza

 

Svensk pølseret:

Retten kræver, at du som minimum har 6-8 pølser, 1 kilo kartofler, tomatpure og lidt mælk/fløde på lager.

Svensk pølseret er en virkelig god ret, når det skal gå stærkt! Det smager virkelig godt, og børnene elsker det som regel også. Et godt tip er altid at have en pakke pølser i fryseren, som så kan optøs i varmt vand og være klar til brug på et kvarter – cirka den tid, det tager at koge kartoflerne.

GastroFun.dk har opskrifter på svensk pølseret her og her

 

Æggekage: 

 

Kræver at du har æg, mælk/fløde, gerne en pakke bacon samt salt og peber på lager.

Du kan nemt variere æggekagen ved at tilføje forskellige former for fyld og smagsgivere. Prøv f.eks. med kogte kartofler, kål, rodfrugter eller smørristede svampe, der både gør retten mere mættende og velsmagende. Sprødstegt bacon, chorizo eller pancetta er desuden altid godt som topping.

GastroFun.dk har et par forskellige opskrifter på æggekage herher og her.

 

Risotto:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til en risotto skal du som minimum have følgende ingredienser på lager: Risottoris, olie, et løg, fond/bouillon og revet parmesan.

Retten kan, i en snæver vending, tilberedes på 25 minutter. Risottorisene koges møre i en fond og tilsættes evt. revet parmesan og forskellige smagsgivere som svampe, grøntsager eller kød. Risotto smager også godt med hakket persille eller andre friske krydderurter.

GastroFun.dk har et par opskrifter på risotto her: Risotto med parmesanRisotto med skinke og avocadoRisotto med trøfler og skaldyr og Risotto med ærter og kylling. 

 

Hotdog:

Hotdogs kræver, at du har pølsebrød og pølser på lager. Herudover skal du naturligvis også have et udvalg af toppings som f.eks. rå og ristede løg, syltede agurker samt ketchup, sennep og remoulade – alt efter smag.

Her er det igen vigtigt at bruge pølser i en god kvalitet, og har du mod på det, kan du i en weekend prøve at bage dine egne pølsebrød. Lav en stor portion og gem dem i fryseren. Så har du den lækreste hjemmelavede base for dine hotdogs klar, når den travle hverdag melder sig.

 Se f.eks. en opskrift her.

 

Croque madame:

Retten kræver som minimum følgende ingredienser: lyst brød, sennep, ost og skinke, mælk, mel og smør.

Den består af brød smurt med sennep og derefter toppet med skinke, ost og tomatskiver. Det hele overhældes med en ostesauce (kan evt. købes færdig) og gratineres i ovnen, til retten er gylden. Fordelen er, at den er nem og hurtig at lave, og at man kan komme mange andre ting på brødet end lige sennep, skinke og ost.

Læs opskriften her.

 

Club Sandwich:

Den traditionelle clubsandwich er med fyld af stegt kylling, salat, bacon, tomater og karrydressing. Det er en rigtig god kombination, men du kan sagtens variere din sandwich med det, du nu har på lager. Prøv med en anden slags kød som fyld, eller erstat tomaterne med skiver af æble. I stedet for bacon kan du bruge ristet chorizo eller pancetta, det giver en lidt anden, men virkelig god smag.

Se hele opskriften her

 

Fish n’ chips:

Retten kræver som minimum følgende ingredienser: torske- eller sejfilet, olie til fritering, hvedemel, øl, æg, salt og peber samt pommes frites fra frost.

Retten kræver ikke mange ingredienser og er en velsmagende form for selvforkælelse på en kedelig hverdag. Det er ikke slankekost, men der skal være plads til lidt selvforkælelse i ny og næ. Det mest besværlige ved Fish n’chips er kartoflerne, der helst skal udvandes i lang tid, før de friteres. Her kan du, i en snæver vending, heldigvis sagtens bruge gode, frosne pommes frites.

Læs opskrifter på fish n’ chips her og her. Som et alternativ kan man også lave: Kuller med øldej og cornflakes.

 

Læs mere omkring hurtigere retter her.