barns hovedHvad foregår der egentlig, når dit kære barn giver dig det første smil og griner højlydt? Og hvad sker der med den lille, når den for første gang har fået et stykke legetøj i favnen? Tag med på opdagelse i dit barns hoved og bliv klogere på, hvad der egentlig foregår derinde.

Første gang vi hørte pludren

Den første pludren kommer som regel, når dit barn er omkring to til tre måneder. Pludre-lydene er forstadiet til tale, og de kommer frem, når den lilles mundmotorik og stemmelæber har udviklet sig. Pludre-lydene er hermed også et tegn på, at baby med sin tunge har lært at forme lyde.

I perioden med pludre-lyde har baby desuden lært at holde øjenkontakt med dig. Din baby forsøger derfor at holde kontakten med dig ved hjælp af lydene. På den måde snakker i faktisk allerede sammen – med mere eller mindre veludviklede ord.

I babys hoved betyder det…

Når forælder og baby ’taler’ sammen i form af lyde mærker barnet en særlig kontakt. Det registrerer, at I kommunikerer og genkender, hvis du responderer med de samme lyde, som baby siger. Hermed bliver barnet også bekræftet i, at du har interesse i det lille vidunder og nyder at vise baby opmærksomhed.

Brug derfor tid på at udveksle lyder og kommunikere med dit barn. Gentag dit barns pludre-lyde – det giver den lille mod på mere, og en dag ender det med rigtig forståelige ord.

Min baby smiler for første gang

Det første smil fra baby kan de stolte forældre få allerede fra to ugers-alderen. Nogle babyer venter dog med at vise de første tegn på smil, til de er omkring to måneder gamle – så her må forældrene være lidt mere tålmodige.

Hvad er et smil udtryk for?

De små søde smil fra babys ansigt er den første måde, dit barn kan kommunikere på. Smilet fra den lille vidner desuden om, at det er et socialt væsen, som ønsker at have kontakt med dig. Det ønsker måske at fortæller mor, at hun skal holde fast i kontakten, og at det er hyggeligt at udveksle ansigtsmimik og lyde. Når din baby smiler til dig, er det med andre ord udtryk for, at I har en gensidig kommunikation kørende, og at dit barn nyder det.

Når det endelig lykkes baby at lave det ansigtsudtryk, som mor hele tiden gør – netop at smile – så resulterer det ofte i glæde.  Både hos mor og barn. Mor bliver glad for, at den lille har sendt et smil af sted og baby bliver bekræftet i, at det var netop sådan, man laver en smil. Den gode kemi og stemning giver baby lyst til at forsøge sig med smilet igen, fordi det kan se, at der følger en respons med fra mor.

Brug derfor tid på at have øjenkontakt med dit barn og samtidig udveksle smil. Det bekræfter også i dit barn i, at det er på rette vej og i kan fortsætte med at kommunikere sammen. Husk desuden at respektere, at dit barn til tider også kan være træt og sulten og derfor ikke orker at smile eller bruge kræfter på at kommunikere med dig.