pakker-ind-i-vatDe seneste årtier har især vist en tendens til, at forældre drager omsorg for deres børn i ekstrem grad. De fleste er enige i, at børn skal have omsorg, kærlighed, tryghed og opmærksomhed. Men kan det også blive for meget? Kan børnene blive taget vare på i en sådan grad, at de på sigt lærer at stå på egne ben? Ja, vil nogen mene.

Familieterapeuter, lærer, pædagoger og andre professionelle melder igen og igen om tilfælde fra deres hverdag, hvor børn og unge har svært ved at navigere på egen hånd, fordi de ikke er vant til selv at tage ansvar. Halvvoksne unge tør ikke ringe til frisøren selv for at bestille tid til klipning. Teenagere har deres forældre med i skole, når de skal til eksamen, fordi de ikke kan overskue situationen.

Og mange unge aner ikke, hvordan man laver en omgang spagetti med kødsovs eller gør toilettet rent, fordi de aldrig har været udsat for at skulle gøre det. Spørgsmålet er, om det blot er et naturligt udtryk for den tid vi lever i, og det samfundet kræver af os, eller om det er et skråplan, forældre skal gøre en indsats for ikke at havne på. Allermest for børnenes egen skyld.

Manglende selvstændighed, svære teenageår

Mange unge oplever, at livet bliver uoverskueligt, når de skal til at stå på egne ben. Deres forældre er frustrerede over børnenes manglende evne til selv at tage initiativ og klare paragrafferne, og samtidig bliver de unge overvældet af forventninger og krav, der pludselig møder dem. De unge er gennem årene blevet ganske afhængige af deres forældre, så de faktisk mangler troen på, at de godt kan selv. At de kan ringe til frisøren selv, at de kan møde op hos tandlægen på egen hånd, at de kan sørge for deres egen madpakke, pakke tasken til skoledagen osv. Alt sammen grundlæggende hverdagsting, som børnene alligevel skal lære før eller siden for at kunne begå sig i livet.

’Curlingbørn’ er de senere år blevet et begreb, som de fleste kender til. Betegnelsen dækker over de børn, hvis forældre gang på gang løber foran dem og ihærdigt fejrer alle forhindringer til side for barnet. Hermed kan børnene bevæge sig igennem tilværelsen uden at røre en lillefinger selv.

En måde du kan skabe tryghed for dig som forældre er ved hjælp af en god forsikring. Tag f.eks. et kig på de her.

Stå på egne ben

Men det handler ikke blot om at ’curle’ for sine børn. Det handler ikke blot om at klare alle strabadserne for se små, så de kan leve et komfortabelt liv i rare omgivelser. Det handler også om en gennemtrængende beskyttertrang hos forældrene. En beskyttertrang som til sidst forårsager, at de små arvinger bliver pakket ind i vat og slet ikke ved, hvad det vil sige at få modspil, udfordringer og møde forventninger. Overvej om du som mor holder dig til at vise dit barn kærlighed, omsorg og opmærksomhed.

Overvej om du tager det store skridt videre og faktisk gør dit barn en bjørnetjeneste ved at pakke det ind i vat. Hermed forhindrer du nemlig barnet i både at gøre sine egne erfaringer og opleve sine egne sejre. Helt på egen hånd. Det giver for det meste mennesker lyst til mere; til at udforske livet og afprøve nye ting. På den måde lærer børnene at navigere i sociale sammenhænge og at være opmærksomme på deres omgivelser.

I sidste ende er det uroligt gavnlig for børnene, idet det også bibringer bekendtskaber, rigtig gode venner og forståelse for egne evner og begrænsninger. Men først og fremmest kræver der selvindsigt hos din som forældre. Hvad er du for en mor? Skaber du tryghed og nærhed i et passende omfang, eller styrer du dit barns liv, så det aldrig lærer at stå på egne ben?

Hvis du har skabt et curling-barn eller selv har fået angst, så er hypnose måske en løsning for dig?