De fleste mennesker har mundvandsfremkaldende minder om mormors mad. Grydestegt kylling er en kulinarisk klassiker, som du let kan genskabe derhjemme.

Du kan lave den traditionelle grydestegte kylling eller fortolke den på moderne vis med forskelligt tilbehør. Her finder du en udførlig guide til, hvordan du både får lavet den perfekte og mest saftige grydestegte kylling, en klassisk opbagt sovs og syrligt tilbehør, der sætter tænderne i vand.

Kylling i gryde

Forb. tid10 min
Tilb. tid1 t 10 min
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Keyword: Kylling
Antal: 3 personer

Equipment

  • Gryde

Ingredienser

Grydekylling

  • 1 stk. Kylling Hel og optøet. Cirka 1200 gram
  • Peber fra kværn
  • Salt fra kværn
  • 20 gram Smør til at stege kyllingen i
  • 1 potte Frisk persille bredbladet

Sovs

  • 30 gram Smør
  • 2-3 spsk. Mel
  • 1-2 dl Mælk gerne sødmælk
  • Kyllingefond fra gryden
  • Smagsgivere Salt, peber, eddike og citronsaft - alt efter smag

Sådan gør du

Kylling

  • 1)    Vask din kylling ind- og udvendigt, inden den kommer i gryden. Dup den tør og kværn
    salt og peber ud på kyllingen.

    2)    Skyl persillen og læg et bundt ind i kyllingen. Du kan gemme lidt til din salat
    eller pynt senere.

    3)    Sæt en stor gryde på blusset og smelt smørret heri. Læg kyllingen op i gryden og
    brun den på alle sider.

    4)    Tilsæt kyllingefond eller kyllingeboullion i gryden og læg kyllingen på ryggen. Gryden
    skal have låg på, så kyllingen kan simre ved lav varme i 50 – 60 minutter.

    5)   Tag kyllingen op af gryden og giv den et par minutter i ovnen ved 100 grader, mens
    du får lavet en traditionel opbagt sovs til din grydestegte kylling.

Opbagt sovs

  • Det er næsten utænkeligt at spise en gammeldags
    grydestegt kylling uden den velkendte opbagte sovs. Den er simpel at lave:
    1)    Lav en smørbolle i en gryde eller kasserolle.

    2)    Pisk massen ensartet med dit piskeris indtil smagen af mel er væk. Det fungerer
    bedst, når sovseblandingen er varmet godt igennem.

    3)    Hæld sødmælk i gryden mens du pisker. Du skal piske til smagen af mel er væk.

    4)    Tilsæt stegesky fra den grydestegte kylling efter smag.

    5)    Krydr sovsen med salt, peber, citronsaft og eddike.

    6)    Tilsæt sovsekulør, hvis du ønsker en brun sovs og tilsæt fløde for en mere cremet konsistens.

Tilbehør

  • Hvordan du serverer den grydestegte kylling, er helt op til dig. Populært tilbehør til denne traditionelle ret er blandt andet kogte kartofler, agurkesalat og en sprød salat med mormordressing.

    Du kan tilmed lave din egen agurkesalat til den grydestegte kylling, hvis du for alvor vil imponere dine middagsgæster med ægte nostalgi.