—————–sponsoreret indhold—————–

Vi har alle brug for søvn for at fungere optimalt i vores vågne timer. Men især for spædbørn og babyer er det vigtigt med god søvn, så de kan få god start på livet og energi til at udvikle sig, som de skal. Hertil kommer, at du som forældre med garanti vil opleve, at dine egne søvnmønstre ændrer sig ganske betydeligt i det første stykke tid af barnets liv.

Selvom det ikke står til at ændre fuldkommen, kan du alligevel gøre en indsats for, at du også selv får så god søvn, som muligt er, når man har en baby i hjemmet. Bruger du lidt krudt på at sikre dit spædbarn god søvn, vil både du og dit barn derfor takke dig for det i det længere løb.

Gode rutiner

Et godt sted at starte, hvis du ønsker at sikre dit spædbarn god søvn, er ved at opbygge gode rutiner omkring sovetid. Spædbørns behov kan være lige så forskellige som voksnes, men som udgangspunkt er der nogle gode råd og idéer, som kan være værd at prøve af og se, om de virker for jer.

Start med at sørge for, at dit barn lærer at forstå, hvornår det er tid til at sove. Læg barnet i seng, når det er søvnigt, men inden det falder i søvn. På den måde forbinder barnet sengen med at sove, hvilket er det første trin i opbyggelsen af gode søvnrutiner.

Hav også andre rutiner i denne forbindelse, som barnet forbinder med det at falde i søvn. Det kan være en lille melodi eller sang, som du synger eller spiller for barnet, og som det dermed over tid vil forbinde med det at være træt og sove. Får du opbygget gode rutiner omkring sovetid, er du allerede et godt stykke af vejen til at sikre dit barn god søvn

De rigtige omgivelser

En anden afgørende måde, hvorpå du kan sikre dit barn god søvn er ved at give det de mest optimale omgivelser at sove i. Som nybagt forælder er der meget forskelligt udstyr i forskellige afskygninger, der skal investeres i. Et sted, du som forælder endelig ikke må spare, er når det kommer til det udstyr, der skal hjælpe barnet til en bedre søvn. Invester i en god seng med en god madras, som tillader barnet at sove godt om natten.

Et rigtig godt køb er desuden en babynest, som ikke alene kan hjælpe dit barn til bedre nattesøvn, men som du også kan få stor gavn af i løbet af dagen og barnets vågne timer. I en babynest ligger dit barn blødt, sikkert og godt, og du kan have den med rundt i huset eller med på farten, hvis det skulle blive nødvendigt.

Alle er forskellige – også babyer

Selvom der altså som udgangspunkt er en række råd, der kan være god at lytte til både for din babys og for din egen skyld, er det vigtigt at huske på, at alle mennesker er forskellige, og at dette også gælder babyer.

Lige præcis ligesom voksne har forskellige søvnmønstre og søvnbehov, har babyer det også. Giv derfor sit barn tid og tag dig selv tid til at lære dets behov og præferencer at kende, inden du blindt følger alle de råd, du læser. Måske har dit barn behov for noget helt særligt – hvad end det gælder rutinerne omkring sovetiden eller omgivelserne, barnet sover bedst i.