smid-bleenEr det ved at være tid, til at dit barn skal smide bleen? I så fald skal du sætte dig godt ind i dit barns psykologi, da du dermed bedre kan hjælpe med overgangen fra puslebord til ”jeg er fææærdig”. Læs nedenstående 7 råd som vil ruste dig til nemmere at klare overgangen.

1.       Hvornår er det tid?          

Det er vigtigt, at dit barn er klar både fysisk og psykisk, og typisk er det omkring 2 ½ til 3 årsalderen. I denne alder bliver barnet bevist om, at der forgår noget i kroppen, når det skal tisse eller skal trykke. Barnet begynder måske også at finde det interessant, når mor eller far skal på toilettet. Det, at barnet er nysgerrigt, er et positivt tegn, som viser, at barnet ønsker at lære noget nyt, som det skal til nu.

2.       Kan man mærke det på barnet?

Dit barn kommer måske og siger, at det har tisset eller skal tisse. Barnet kan dog ikke regne ud, at det skal foregå på toilettet, eller at det er ved at være klar til at smide bleen. Der er 8 punkter, der kan give et hint om, at tiden nærmer sig.

  • Hvis barnet har en tør ble 2 timer efter sidste bleskift
  • Hvis barnet har regelmæssig og forudsigelig afføring – f.eks. hver morgen efter morgenmaden
  • Hvis barnet gør opmærksom på, at det tisser eller laver. Enten ved hjælp af ord, ved at trippe eller ved at holde sig i skridtet.
  • Hvis barnet selv kan tage sine bukser af
  • Hvis barnet er interesseret i at se, hvad der foregår på toilettet.
  • Hvis barnet synes, at det er ubehageligt at have en fyldt ble på.
  • Hvis barnet gerne vil have underbukser på.
  • Hvis barnet kan forstå og følge dine simple beskeder.

Hvis du kan svare ja til mindst 3 af ovenstående punkter, så kan du starte ”projektet”.

3.       Hvilken forberedelse kræver det?

Det kræver kun lidt men nødvendig forberedelse, når barnet skal smide bleen. Du skal enten købe en potte eller et toiletindsats, så toilettet ikke virker for stort. Skal barnet sidde på et toiletindsats, er det nødvendigt at købe en skammel. Skamlen bruges både til at kravle op på toilettet, til at støtte barnets ben samt til at nå håndvasken med.

Sørg for at give barnet bukser på, som nemt og hurtigt kan hives ned. Når barnet først skal, skal det nu og her!

Ellers er det bare at være tålmodig. Du skal afsætte flere dage i træk, så I kommer godt fra start med toilettræningen. Aftal med daginstitutionen at dit barn er ved at tage afsked med bleen, og at de skal være opmærksomme på, hvornår dit barn står og tripper for at komme på wc.

4.       Vi skal i gang, hvad nu?

Du har stakkevis af rene bukser og underbukser klar, så kan træningen begynde! Vær opmærksom på dit barn, så snart du ser tegn på, at barnet skal på toilettet, kan du sige: ”Jeg kan se, at du skal på toilettet, jeg går med og hjælper dig”.

Alternativt er det en god ide, med jævne mellemrum, at gå med barnet derud. Gå f.eks. derud efter I har spist eller drukket. Hvis der er bestemte tidspunkter på dagen, hvor bleen plejer at blive fyldt, er det der, at I går på toilettet. Sig ”nu skal du på toilettet”; dermed følger der en aktivitet med det, som du siger, og junior får en fornemmelse af, hvornår han skal på toilettet.

Det er en god ide at blive siddende så længe, som barnet har lyst. Nogle gange er det få sekunder, andre gange flere minutter.

5.       Der kommer ikke noget?

Endte toiletbesøget uden noget i toilettet, så er det bare på med bleen igen og ud at lege. Der var ikke nok i blæren eller tarmen til, at barnet gav slip. Næste gang trangen melder sig, gør du bare det samme, og når det lykkedes, vil barnet hurtigt opleve, at det selv kan kontrollere det med at holde igen og slippe.

Det er vigtigt, at du bevarer roen, også selv om at du er ved at sprænge i luften over tempoet. Begynder du at vrisse ”kom nu” o.l., kan det blive endnu sværere at smide bleen. Husk, at dit barn endnu ikke forstår, hvad I laver på toilettet.

6.       Skal jeg rose?

Selv om at du er helt oppe at køre, over at det lykkes, så nøjes med at stikke barnet en ”high five”, så det ved, at det gør det rigtige. I er stadig i en overgangsfase, hvor det oftere og oftere lykkes at nå på toilettet. Der vil stadig være uheld, hvor det ryger i bleen eller i bukserne, og det skal du tage helt roligt uden at skælde barnet ud. Husk, at det ikke er en kamp, om alt eller intet, men en vane som barnet skal lære.

Er der weekend eller ferie, så overvej om bleen skal helt af om dagen. Tisset, der løber ned ad benene og prutten, der generer i numsen, vil hurtig få potten eller toilettet til at virke mere og mere tiltalende. Jo mere tiltalende det virker, jo tættere er I på målet!

7.       Hvorfor vil det ikke lykkes?

Hvis det virker for kompliceret, eller der er for mange uheld, så kan det være en god ide at give barnet bleen på igen. Det kan være, at der sker for meget i barnets hoved, som flytning, skift til børnehave osv. osv.

Når der er mere ro på i hverdagen, så prøv igen. Det kan også være, at I er kommet for sent i gang. Går barnet dagligt hen og gemmer sig for at trykke, så har det allerede tilegnet sig en vane, som er svær at ændre på. I så fald skal I tilbage til trin 4 og sige ”Jeg ved godt, at du gerne vil lave i bleen, men jeg vil gerne, at du går på toilettet ligesom far og jeg”.

Fortvivl ej, det skal nok lykkes. Der går typisk 1-2 uger, men for nogen kan der gå op til flere måneder. Men husk, at både du og dit barn vil nyde det, når projektet er vel overstået.

God træning!